Amazonu prepolovljen porez, a utrostručio profit

Američka platforma za onlajn trgovinu Amazon platila je samo 1,7 miliona funti (2,2 miliona dolara) na ime poreza u Britaniji za 2017. godinu.

Svet

Izvor: B92

Petak, 03.08.2018.

15:07

Amazonu prepolovljen porez, a utrostručio profit
(Foto: Getty images)

Izdaci kompanije Amazon UK Servisiz na ime korporativnog poreza pali su za 38 odsto na 4,6 miliona funti, iako je ostvarila prihod od skoro 2,0 milijarde funti, a profit utrostručila na 79 miliona funti, prenosi agencija AP.

Kompanija je, međutim, platila samo 1,7 miliona funti, odlažući plaćanje preostalog iznosa.

Onlajn gigant je prethodno za 2016. godinu platio 7,4 miliona funti na ime korporativnog poreza, iako je tada ostvarila znatno niže prihode.

Kritičari Amazona ponovo su optužili kompaniju za agresivno izbegavanje plaćanja poreza, ali iz kompanije poručuju da plaćaju sve obaveze.

"Plaćamo sve propisane poreze u Ujedinjenom Kraljevstvu i u svakoj zemlji u kojoj poslujemo", izjavio je portparol Amazona UK.

Jedan od razloga nižeg poreskog izdatka je i skok isplata po osnovu akcija zaposlenima, što se zaračunava kao trošak i oduzima od profita, navodi američka agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: