Nema dogovora ni pod EU - Rusi zavrću slavinu?

Nije izgledan dogovor Rusije i Ukrajine u tekućim pregovorima u Berlinu o uslovima transporta gasa preko ukrajinske teritorije u EU.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.07.2018.

08:27

Nema dogovora ni pod EU - Rusi zavrću slavinu?
Foto: Thinkstock

Maroš Šefčovič, potpredsednik Evropske komisije koja je organizovala rusko-ukrajinske pregovore u nemačkoj prestonici, već je najavio da će se pregovori o novom ugovoru za transport plina nastaviti u septembru ove godine.

“Ruska i ukrajinska strana usuglasile su se da su novi uslovi ugovora o transportu gasa preko potrebni”, otkrio je Šefčovič detalje pregovora na koje su pozvani i predstavnici SAD-a, ali se, prema dostupnim informacijama, nisu pojavili, prenosi Novac.hr.

Zamišljeno prisustvo američkih predstavnika na rusko-ukrajinskim pregovorima potvrđuje opšti utisak kako je reč o, koliko ekonomskom, toliko o političkom pitanju.

Postojeći ugovor Rusije i Ukrajine o transportu gasa u EU ističe 31. decembra iduće godine. Obe strane nisu zadovoljne uslovima pod kojima ruski Gasprom gas transportuje preko Ukrajine u Evropsku uniju.

Ukrajinci godinama izražavaju nezadovoljstvo cenom gasa koju im naplaćuje Gasprom, a Rusija je jednostrano raskinula ugovor s Ukrajinom u martu ove godine zbog presude arbitražnog suda u Stokholmu u sporu ukrajinskog Naftagaaa i Gaaproma kojom su, prema obrazloženju direktora Gasproma Alekseja Millera, narušeni ugovorni uslovi snabdevanja i transporta gasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: