Doskočili Amerikancima: Iz Venecuele šalju zlato u Tursku

Centralna banka Venecuele počinje da prerađuje zlato u Turskoj kako bi izbegla američke sankcije.

Svet

Izvor: B92

Petak, 20.07.2018.

14:23

Doskočili Amerikancima: Iz Venecuele šalju zlato u Tursku
(Foto: Thinkstock)

"Države rade na sporazumu koji će nam omogućiti da šaljemo zlato u Švajcarsku na primer“, rekao je ministar rudarstva Venecuele Viktor Kano.

Centralna banka Venecuele je kupovala zlato od malih rudara na jugu zemlje, a zatim rafinisala plemeniti metal koji je koristila kao monetarno zlato. Ranije, Karakas je pokušao da prikrije svoje međunarodne rezerve koje su drastično pale dok se Venecuela bori sa najvećom ekonomskom krizom u zemlji.

Kano nije precizirao koje turske firme učestvuju i koliko njih će preraditi zlato. Međutim, ministar je rekao da je Venecuela kupila 9.1 tona zlata od malih rudara 2018. godini. Nakon što se u Turskoj predai, zlato se vraća u Venecuelu kako bi postalo deo portfelja imovine centralne banke.

Venecuela je trenutno predmet brojnih sankcija koje je postavio Vašington, koji optužuje venecuelansku vladu da krši ljudska prava i podriva demokratiju. Američkim državljanima je trenutno zabranjeno da kupuju akcije državnih kompanija venecuele.

Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro nazvao je te mere "ekonomskim ratom" protiv Karakasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: