Tramp preti i svojim bankarima: Nisam oduševljen

Američki predsednik Donald Tramp kritikovao je FED zbog povećanja kamatnih stopa, ocenivši da centralna banka može da poremeti ekonomski oporavak zemlje.

Svet

Izvor: B92

Petak, 20.07.2018.

11:30

Tramp preti i svojim bankarima: Nisam oduševljen
(Foto: Getty images)

Tramp je rekao da se ne slaže sa potezima centralne banke koja je ove godine dva puta povećala referentnu kamatnu stopu, iako je, kako je istakao, na čelo Feda "postavio vrlo dobrog čoveka" Džeroma Pauela, prenosi CNBC.

Predsednici retko intervenišu kada je reč o Federalnim rezervama, koje odlučuju o referentnoj kamatnoj stopi, koja se "preliva" na mnoge vrste zaduživanja potrošača, napominje američka televizija.

Fed je, posle dva povećanja kamate u dosadašnjem toku godine, najavio još dva podizanja referentne kamate pre kraja 2018.

"Nisam oduševljen. Zato što rastemo, i svaki put kad rastemo oni hoće ponovo da podignu kamate. Ja stvarno - nisam zadovoljan s tim. Ali, istovremeno im dopuštam da rade ono što smatraju najboljim. Međutim, ne sviđa mi kako ceo taj posao utiče na ono što mi radimo", kazao je Tramp.

Tržišta su reagovala na Trampov komentar, pri čemu su pad zabeležile i akcije kompanija i dolar i državne obveznice. Funkcioneri Feda nisu komentarisali primedbe predsednika.

Bela kuća je u saopštenju, nakon intervjua objavljenog na CNBC-u, naglasila da Tramp nije mislio da utiče na proces odlučivanja Feda.

"Naravno da predsednik poštuje nezavisnost Feda. Kao što je sam rekao, on smatra da je predsednik Borda direktora Federalnih rezervi DŽerom Pauel veoma dobar čovek i ne meša se u odluke Feda o monetarnoj politici", navodi se u saopštenju.

Dalje se dodaje da su "stavovi predsednika o kamatnim stopama dobro poznati i u današnjim komentarima je samo ponovio pozicije koje odavno zastupa i izjave date u javnosti". Tramp je, kako napominje CNBC, priznao da su njegovi komentari neuobičajeni, ali je rekao da ga nije briga.

"Samo govorim isto ono što bih rekao i kao običan građanin. Dakle, neko će reći: ''Oh, možda nije trebalo to da kažeš kao predsednik''. Uopšte me ne zanima šta oni govore, jer se moje mišljenje nije promenilo".

Nezavisnost Feda od uplitanja politike je od suštinskog značaja za funkcionisanje centralne banke, tako da Trampove primedbe predstavljaju mali presedan, ocenjuje američka televizija. Bivši predsednik filijale Feda u Dalasu, Ričard Fišer, rekao je za CNBC da je Tramp preterao.

"Jedno od obeležja snažne američke ekonomije je očuvanje nezavisnosti Federalnih rezervi. Nijedan predsednik ne bi trebalo da se meša u rad Feda. Da sam ja na mestu predsedavajućeg Pauela, ignorisao bih predsednika i radio svoj posao, i siguran sam da će on baš to i učiniti", izjavio je Fišer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

22 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: