Radnici besni: Div zarađuje, radnicima 12 EUR na sat

Više hiljada radnika u evropskim magacinima američke kompanije Amazon stupilo je u štrajk, zahtevajući bolje uslove rada i veće plate.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 17.07.2018.

11:29

Radnici besni: Div zarađuje, radnicima 12 EUR na sat
Foto: Getty images

Za danas je najavljen štrajk magacionera Amazona u Nemačkoj, čime će se pridružiti kolegama iz Španije i Poljske koji su juče stupili u štrajk, prenosi agencija Rojters.

Nemački sindikat radnika u uslužnim delatnostima Verdi sazvao je jednodnevni štrajk kako bi podržao zahteve za ugovorima koji bi garantovali zdrave radne uslove u skladištima najveće svetske kompanije za e-trgovinu.

"Poruka je jasna - dok onlajn div zarađuje, štedi novac na zdravlju svojih radnika", rekla je Štefani Nucenberger iz sindikata Verdi, a prenosi En-Bi-Si njuz.

Neki od radnika u magacinima tvrde da dobijaju kazne ako uzmu slobodne dane, te da toliko naporno rade da ne mogu da uzmu ni pauzu za toalet.

Jednodnevni štrajk u šest objekata u Nemačkoj podudara se sa Amazonovim promotivnim danom "Prime Day-om", dok se radnici u Španiji nalaze u trodnevnom štrajku.

U Amazonu očekuju da će se samo deo od 12.000 njihovih radnika u Nemačkoj pridružiti štrajku i da to neće utecati na isporuke na "Prime Day". Takođe naglašavaju da Amazonova centralna skladišta nude konkurentnu platu i sveobuhvatne pogodnosti od prvog dana zaposlenja.

Stalno zaposleni zarađuju 12,22 evra po satu ili više nakon dve godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: