Lavrov: Možemo mi to i bez američkog dolara

Velika trojka EU saglasna je da uspostavi trgovinu s Iranom, kaže Lavrov.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 10.07.2018.

11:16

Lavrov: Možemo mi to i bez američkog dolara
(Foto: Getty images)

Glavne evropske zemlje koje učestvuju u nuklearnim pregovorima sa Iranom – Francuska, Nemačkaa i Velika Britanija i dalje će održavati trgovinu s Teheranom nezavisno od američkog dolara, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Evropske kompanije su pod rastućim pritiskom Vašingtona kako smanjile poslovne odnose sa Teheranom. Pošto se većina transakcija trenutno sprovodi korišćenjem američkog dolara, kompanije koje rade u Iranu suočavaju se sa potencijalnim američkim sankcijama

Prema Lavrovu, odluka se posebno odnosi na mala i srednja preduzeća. Objasnio je da su učesnici u iranskom sporazumu pristali na izradu mera za zaštitu poslovanja zemalja koje bi pogodile sankcije SAD.

"Svi su saglasni da su ove sankcije apsolutno nezakonite i neprihvatljive, ali naravno, teško da možemo da ih promenimo ali ćemo se suočiti i boriti se s njima i u trgovinskoj, ekonomskoj i političkoj sferi", rekao je ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: