Vedri i oblači: Sa 2 najave "pojeo" 17,5 mlrd. USD

Kompanija Amazon toliko je ojačala da vedri i oblači Volstritom.

Svet

Izvor: B92

Petak, 29.06.2018.

11:33

Vedri i oblači: Sa 2 najave
Foto: Gettyimages

Dokaz za to je da je posle dve najave svojih poslovnih poteza bukvalno izbrisao milijarde tržišne vrednosti i to čak osam kompanija.

Čak i nagoveštaj giganta elektronke trgovine da bi mogao da preuzme novu industriju, može da izazove povlačenje investitora i u ovom slučaju pad vrednosti kacija.

Amazon je najavio da će regrutovati preduzetnike da pokreću lokalne mreže za isporuku, što je potez koji može preusmeriti poslovanje od prevoznika FedEx i UPS. Zajedno, ove dve kompanije su u četvrtak izgubile skoro 3 milijarde dolara tržišne vrednosti, dok je UPS imao najveće gubitke.

Nekoliko sati nakon te objave, Amazon je saopštio i da će kupiti farmaceutski on-lajn start-ap PillPack, a to je sporazum koji već potresa zdravstvenu industriju.

Izvori su rekli CNBC-u da je Amazon platio milijardu dolara za kompaniju.

Vesti o ugovoru izbrisale su oko 14,5 milijardi dolara nizu kompanija, od drogerija i distrubutera lekova (Walgreens Boots Alliance, CVS Health and Rite Aid, Cardinal Health, AmerisourceBergen and McKesson).

Volmart, za koga se priča da je za istu kompaniju nudio manje od milijardu odlara, izgubio je tri milijarde dolara u tržišnoj kapitalizaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: