Novi naftni dogovor - pristali u "minut do"

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) odlučila je da proizvodnju nafte poveća za oko milion barela dnevno od jula.

Svet

Izvor: B92

Petak, 22.06.2018.

17:01

Novi naftni dogovor - pristali u
Foto: Thinkstock

To je izjavio je jedan neimenovani izvor iz tog naftnog kartela.

Reč je o nominalnom povećanju proizvodnje, ali će realno ono biti manje, jer će nekoliko zemalja koje su nedavno podbacile u proizvodnji, imati poteškoća da se vrate na pune kvote, dok drugim proizvođačima neće biti dozvoljeno da popune taj jaz, tvrde drugi izvori iz OPEK-a, a prenosi agencija Rojters.

OPEK se na skromno povećanje proizvodnje odlučio nakon što je Saudijska Arabija, ključna članica kartela, uspela da ubedi Iran na saradnju, usled sve glasnijih poziva vodećih potrošača da se nešto preduzme u cilju obaranja cena nafte i izbegavanja nestašice zaliha.

SAD, Kina i Indija apelovale su na OPEK-u da poveća proizvodnju kako bi se sprečio deficit u zalihama, što bi naštetilo globalnoj ekonomiji.

Saudijska Arabija i Rusija su izrazile zadovoljstvo što će proizvoditi više nafte, ali je Iran kritikovao tu ideju, budući da je ta zemlja suočena sa američkim sankcijama koje guše njen izvoz. Iran, treći najveći proizvođač unutar OPEK-a, tražio je od te organizacije da ne odgovori na poziv američkog predsednika Donalda Trampa za povećanjem proizvodnje, uz obrazloženje da je upravo Tramp doprineo nedavnom skoku cena tog energenta uvođenjem sankcija Iranu i Venecueli.

Ipak, saudijski ministar energetike Kalid al-Falih je izgleda uspeo da ubedi iranskog kolegu Bidžana Zanganeha da podrži povećanje, samo nekoliko sati pre početka OPEK-ovog sastanka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

19 h

Podeli: