Mere štednje izazvale haos, Merkel pomaže sa 100 mil USD

Nemačka kancelarka Angela Merkel obećala je Jordanu pozajmicu od 100 miliona dolara.

Svet

Izvor: B92

Petak, 22.06.2018.

13:25

Mere štednje izazvale haos, Merkel pomaže sa 100 mil USD
Foto: Thinkstock, ilustracija

To se događa u trenutku kada se ta zemlja suočava sa masovnim protestima izazvanih merama štednje, zbog kojih je premijer nateran da podnese ostavku ranije ovog meseca.

Merkel je u posetu toj bliskoistočnoj kraljevini došla u vreme sve većih unutrašnjih sukoba oko migracija, ali u izjavi nije pominjala krizu koja potresa nemačku vladajuću koaliciju.

Kancelarka je izjavila da će Nemačka dati zajam od 100 miliona dolara pored bilateralne pomoći koja ove godine iznosi oko 384 miliona evra, i navela da se nada da će dodatna sredstva pomoći Jordanu da sprovede ekonomske reforme koje traži Međunarodni monetarni fond (MMF).

MMF zahteva reforme kojima bi se smanjio odnos jordanskog javnog duga prema bruto domaćem proizvodu koji je dostigao 96 odsto, delimično i zbog ekonomskih posledica rata u Siriji i drugih regionalnih kriza.

"Svesni smo izazova s kojima se suočavate, i u sferi bezbednosti i u razvoju civilnog društva. MMF, i po tome je poznat, često ima veoma ambiciozne ideje o reformama, i njihovo sprovođenje je sve osim jednostavno", rekla je Merkel i dodala da je jordanskoj vladi poželela uspeh u sprovođenju "potrebnih reformi".

Nemačka kancelarka se istovremeno suočava sa ozbiljnom krizom u svojoj koaliciji. Bavarska Hrišćansko-socijalna unija (CSU) zahteva da neki migranti budu vraćeni s nemačke granice i dala je Merkelovoj dve nedelje da postigne sporazum s evropskim partnerima.

Lider CSU i ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer preti da će svoje planove sprovesti unilateralno ako ona to ne učini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: