Isporuke automobila vinule izvoz: Bolje od plana

Izvoz Japana je u maju porastao po najvećoj stopi u četiri meseca zahvaljujući većim isporukama automobila, auto-delova i poluprovodničkih komponenti.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 18.06.2018.

13:47

Isporuke automobila vinule izvoz: Bolje od plana
Foto: Thinkstock

To su pokazali objavljeni podaci japanskog Ministarstva finansija.

Izvoz je u maju porastao za 8,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što je više u odnosu na prosečnu procenu ekonomista koje je anketirao Rojters i koji su projektovali skok od 7,5 odsto.

Izvoz Japana u SAD je u maju povećan za 5,8 odsto na godišnjem nivou zbog veće isporuke auto-delova, što je više u odnosu na rast iz aprila od 4,3 odsto.

Japanski uvoz iz SAD je prošlog meseca porastao za 19,9 odsto na godišnjem nivou usled skoka uvoza aviona, goriva i medicinske opreme.

Kao posledica toga, suficit Japana u trgovini sa SAD je pao za 17,3 odsto na godišnjem nivou na 340,7 milijardi jena (3,08 milijardi dolara), što je najniži suficit od januara 2013. godine.

Globalno gledano, ukupan izvoz Japana je u maju porastao za 4,2 odsto na godišnjem nivou, dok je uvoz porastao za 14 odsto zbog skoka uvoza sirove nafte i aviona.

To je prouzrokovalo trgovinski deficit od 578,3 milijarde jena (5,23 milijarde dolara), što je prvi trgovinski manjak Japana u tri meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: