Ne daju im u zonu EUR: Želeli su za 2 god...

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da Bugarska mora da sprovede reforme u brojnim oblastima pre prelaska na evro.

Svet

Izvor: Beta

Sreda, 23.05.2018.

15:12

Ne daju im u zonu EUR: Želeli su za 2 god...
Foto: Thinkstock

Time je srušila nade te najsiromašnije članice EU da će uskoro postati članica evrozone.

Banka sa sedištem u Frankfurtu navela je to u izveštaju o napretku ka članstvu u evrozoni onih članica EU koje još nisu prešle na evro, navodi Asošiejted pres.

Bugarski zvaničnici su izjavljivali da žele da ove godine dobiju status zemlje koja će za dve godine postati deo evrozone.

Konačnu odluku o prijemu Bugarske u takozvanu dvogodišnju čekaonicu doneće politički lideri članica evrozone, ali će izveštaj ECB podstaći skepticizam prema nastojanju Sofije.

Iako Bugarska ima nizak budžetski deficit i javni dug i vezala je valutu lev za euro, ECB je izrazila zabrinutost zbog visoke zaduženosti privrede, korupcije i slabog razvoja znanja i veština.

Evrozona trenutno ima 19 članica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: