Fokskonov debi na Šangajskoj berzi, očekuju 4,3 mlrd $

IT div Fokskon Indastrijal Internet, sa sedištem u Tajpeju, hoće da prikupi 4,3 milijarde dolara prodajom akcija na inicijalnoj javnoj ponudi na Šangaskoj berzi

Svet

Izvor: B92

Sreda, 23.05.2018.

14:29

Fokskonov debi na Šangajskoj berzi, očekuju 4,3 mlrd $
(Foto: Getty images)

što će biti najsnažniji debi na tržištu akcija u kontinetalnom delu Kine od kraha berze 2015. godine.

Ponuđena cena će biti 13,77 juana po akciji, čime vrednost kompanije dostiže oko 43 milijarde dolara - što je, kako konstatuje agencija "Blumberg", iznad vrednosti iBeja (eBay).

Ova pametna fabrička jedinica kompanije Hon Hai Presižen Indastri, koja je najvažniji Eplov partner za sklapanje uređaja, plasiraće 1,97 milijardi akcija u Šangaju, navodi se u obaveštenju objavljenom na Šangajskoj berzi.

Hon Hai, koji proizvodi pametne telefone, klaud kompjuting opremu i robote, želi da finansira sa više od 27 milijardi juana projekte ovog svog preduzeća u raznim oblastima, počev od razvoja pametne proizvodnje do bežične tehnologije pete generacije.

Ovim potezom će milijarder Teri Gou, vlasnik Fokskona, zauzeti još važnije mesto u globalnom tehnološkom lancu snabdevača, budući da nastoji da kompanija ode korak dalje od sklapanja računara i telefona i da smanji zavisnost od Epla koji u njihovim prihodima sada učestvuje sa više od jedne polovine, navodi njujorška agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: