Strah se širi zemljom i obara valutu na minimum

Turska valuta lira pala je danas na rekordno nizak nivo prema dolaru, usled straha od ekonomske nestabilnosti u toj zemlji.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 23.05.2018.

12:06

Strah se širi zemljom i obara valutu na minimum
Foto: Thinkstock

Turska se priprema za održavanje predsedničkih i parlamentarnih izbora narednog meseca.

Lira je danas pala na 4,80 lira za dolar, sto je za oko pet odsto manje u odnosu na jučerašnju vrednost turske valute i najveći pad od oktobra, ocenjuje agencija AP.

Brojni analitičari su mišljenja da će centralna banka Turske, zbog oštrog pada nacionalne valute, morati da reaguje pre redovnog sastanka 7. juna, kako bi pružila podršku liri.

Turska valuta je izgubila više od 20 odsto vrednosti prema dolaru od početka godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

21 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: