Ukrajina preti rušenjem Krimskog mosta

Poslanik Vrhovne rade Ukrajine Igor Mosijčuk zapretio je uništavanjem Krimskog mosta preko Kerčkog moreuza.

Svet

Izvor: Sputnik

Utorak, 22.05.2018.

17:38

Ukrajina preti rušenjem Krimskog mosta
Foto: Tanjug/AP

"Kerčki most je neprijateljska infrastruktura. Zašto neprijateljska? Jer povezuje okupiranu teritoriju sa kopnenim delom zemlje-agresora. Naravno, nakon oslobađanja Krima, tokom dalje deokupacije, to je strateški objekat. Svaka normalna zemlja na svetu koja je u ratu za svoju teritoriju, za svoje ljude, naravno da pokušava da uništi neprijateljsku infrastrukturu — most, železničku stanicu, aerodrom“, objasnio je Mosijčuk.

Odgovarajući na pitanje da li će on lično učestvovati u rušenju mosta, poslanik je odgovorio da bi to svakako učinio da je ministar odbrane.

Ranije je na sajtu „Vašington egzaminera“ objavljen članak novinara Toma Rogana, u kojem je on napisao da je Krimski most sam po sebi „nečuvena uvreda" za Ukrajinu kao naciju i predložio da se bombarduje uprkos „mogućim“ recipročnim merama.

Most preko Kerčkog moreuza je najduži u Rusiji i njegova dužina iznosi 19 kilometara. Drumski saobraćaj preko mosta krenuo je šest meseci pre prvobitno postavljenog roka.

Krim je postao sastavni deo Rusije u martu 2014. nakon referenduma održanog nakon državnog prevrata u Kijevu. Velika većina stanovnika poluostrva (96,77 odsto) glasala je za ujedinjenje sa Rusijom, prenosi Sputnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

17 h

Podeli: