"Dolaze već sledeće nedelje, da razgledaju lokacije"

Poseta Azerbejdžanu je učvrstila naše političko prijateljstvo i otvorila prvi put stvarnu perspektivu ekonomske saradnje i ulaganja u našu zemlju.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.05.2018.

11:30

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

To je izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sumirajući razgovore tokom zvanične posete Bakuu.

Vučić je u izjavi srpskim novinarima precizirao da su azerbejdžanski partneri pokazali veliko interesovanje za ulaganje u srpski u hemijski kompleks, turizam i banjski turizam, poljoprivredu.

Kako je rekao, naš rast od 4, 4,5 odsto BDP, inače među prva tri u Evropi, mora da se održi, da sačuvamo stabilnost naših javnih finansija, smanjujemo nezaposlenost, održimo suficit, što će značiti i dolazak sve više investitora i iz Azerbejdžana.

Predsednik Srbije je naveo da su on i predsednik Azerbejdžana Alijev zamolili vlade da se angažuju na pripremi velikog sastanka u Beogradu, gde će biti veliki poslovni Forum, ali i najavio da će ekonomska delegacija Azerbejdžana već sledeće nedelje doći u Beograd da razgovara, traži i razgleda lokacije.

Rekao je da je on pominjao sumu od 300 miliona evra investicija, u smislu da je Azerbejdžan u neke zemlje i više investirao i ponovio da im je zanimljiv hemjiski kompleks.

Naveo je da sa Petrohemijom više nema problema, da sada, za razliku od pre nekoliko godina, kada je bila u gubicima, ima 55 miliona evra na računu, ali i dodao da u tom sektoru mnogo toga zavisi od cene nafte.

Podvukao je da se zaboravlja na druge stvari u ovakvim prilikama i da se najviše bavimo egzistencijalnim pitanjima, odnosno ekonomijom, te skrenuo pažnju na značaj otvaranja Centra srpskog jezika i kulture na Univerzitetu u Bakuu.

U Centru su, ukazao je, fotografije znamenitih Srba, Crnjanskog, Milankovića, Pupina, Tesle, i uputio zahvalnost Filozofskom fakultetu u Beogradu za ono što je uradio da se taj centar otvori.

Spomenuo je i saradnju u sportu i ukazao da je Azerbejdžan svetska sila u borilačkim sportovima, da i mi to polako postajemo i da ćemo na tom ali i drugim sportskim poljima saradjivati.

Istakao je da se kod nasa sada mnogo više ulaže u sport, da to pokazuju rezultati sa Olimpijade iz 2012. godine, a zatim i oni iz 2016. godine, gde smo osvojili dvostruko više medalja, te dodao da očekuje još veće uspehe naših sportista na Olimpijadi 2020. godine.

Rezultati na takmičenju kao što je Olimpijada gotovo nedvosmisleno pokazuju kolika su ulaganja u sport, ali i kolika je ekonomska i snaga zemlje, zaključio je predsednik Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: