Kraj poreskim dilovima: Vraćaju se utajene milijarde

Epl je uplatio 1,5 milijardi evra na račun koji je irska vlada otvorila namenski za izmirivanje 13 milijardi evra duga po osnovu spornog poreza.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 21.05.2018.

09:39

Kraj poreskim dilovima: Vraćaju se utajene milijarde
Foto: Gettyimages

Evropska komisija naložila je Eplu u avgustu 2016. godine da plati porez zbog primanja nezakonite državne pomoći, u okviru širih napora protiv poreskih dilova koje obično koriste manje države u evropskom bloku kako bi privukli multinacionalne kompanije i njihove poslove i investicije.

I Epl i zvanični Dablin su uložili žalbe na ovu odluku, navodeći da je poreski tretman proizvođača ajfona bio u skladu sa zakonom Irske i Evropske unije.

Evropske vlasti su ocenile da je Irska omogućila Eplu poreski aranžman kakav druge kompanije nisu imale. U periodu od 1991. godine do 2007., kako je objasnila EK, irska poreska uprava je dvema franšizama Epla dala povoljne poreske aranžmane koji su im omogućili plaćanje još manjeg poreza od ionako niske poreske stope u toj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: