Prete im, osim Krima ljuti ih još jedan potez Rusa

Američki zvaničnici upozorili su da bi projekat gasovoda između Rusije i Nemačke mogao da se suoči sa američkim sankcijama iz bezbednosnih razloga.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 17.05.2018.

18:21

Prete im, osim Krima ljuti ih još jedan potez Rusa
Foto: Thinkstock

Kako su naveli, SAD čine sve da zaustave taj projekat.

Visoka zvaničnica Stejt departmenta Sandra Oudkirk kaže da se SAD protive gasovodu Severni tok 2, jer bi on mogao da poveća "maligni uticaj" Rusije u Evropi, prenosi AP.

Oudkirk, koja je zamenica pomoćnika državnog sekretara, rekla je da bi taj gasovod preusmerio gas iz Ukrajine, koja zavisi od tranzitnih taksi, i mogao da bi Rusija preko njega mogla da instalira nadzornu opremu u Baltickom moru.

Ona je novinarima u Berlinu rekla da SAD čine sve što mogu da zaustave projekat, i da je Kongres dao administraciji ovlašćenja da uvedu sankcije u vezi sa projektima gasovoda.

Svaki projekat gasovoda nosi povećani rizik od sankcija, zaključila je ona.

Podsetimo, ceremonija otvaranja drumskog dela Krimskog mosta, koju je predvodio ruski predsednik Vladimir Putin, izazvala je kritike Zapada.

Rusija je odgovorila Zapadu na kritike zbog otvaranja Krimskog mosta, ističući da ne traži bilo kakvu dozvolu za izgradnju infrastrukture na njenoj teritoriji.

Štaviše,Rusija na drugom kraju poluostrva – u Sevastopolju, uveliko se gradi drugi "projekat veka“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: