Grade ogroman aerodrom kod auto-puta: Biće glavno čvorište

Poljska je ušla u odlučujuću fazu plana da izgradi ogroman aerodrom kod Varšave koji bi od 2027. godine bio glavno čvorište čitave Srednje Evrope.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 13.05.2018.

12:47

Grade ogroman aerodrom kod auto-puta: Biće glavno čvorište
Foto: Thinkstock

Skupština Poljske je prošle noći glasala o "posebnom zakonu" kojim se definišu uslovi finansiranja i izgradnje tog aerodroma i olakšava se i ubrzava dodela zemljišta za njega. Budući aerodrom, već nazvan "Solidarnost", trebalo bi da postane interkontinentalni centar za Poljsku i susedne zemlje.

Gradiće se 40 kilometara zapadno od Varšave, kod auto-puta A2 i železničke pruge koji taj grad povezuju s Lođom. Početni kapacitet aerodroma bi trebalo da bude 45 miliona putnika godišnje, a može se povećati na 100 miliona. Projekat treba da bude spreman do kraja 2019. godine, a prvi let aviona bi bio krajem 2027. ili početkom 2028. godine.

Poslednjih godina Poljska je imala brz rast avio-saobraćaja: 2017. godine skoro 40 miliona putnika na svim aerodromima, a zvanična prognoza je povećanje na 60 miliona 2030. godine.

Po zvaničnim procenama, nedavno modernizovani Međunarodni aerodrom Varšava-Okenče imao je 15,7 miliona putnika 2017. godine, a ove godine se računa na više od 18 miliona, te je blizu zasićenja kapaciteta.

Smešten samo sedam kilometara od centra Varšave, okružen je gusto naseljenim područjem, i više ne može da raste u skladu s potrebama.

Posle otvaranja novog aerodroma, taj stari, varšavski, bi trebalo da prestane da opslužuje redovan linijski avio-saobraćaj.

Po preliminarnom dokumentu od prošle jeseni, ukupni troškovi projekta će dostići 8,2 milijarde evra, uključujući 4,5 milijarde za sam aerodrom, 2,1 milijardu za železničku stanicu i prugu, i 1,6 milijardi za adaptaciju putne mreže.

Stanovnici opštine Baranov gde će biti novi aerodrom, ne suprotstavljaju se projektu, ali planiraju referendum o tome 17. juna.

Jedno pitanje na referendumu će biti o prihvatanju izgradnje aerodroma, a drugo o prihvatanju uslova koji će im biti predloženi da napuste svoje kuće i polja.

Tokom debata u Skupštini Poljske, opozicija je kritikovala "gigantizam" projekta i tvrdila da su ekonomski proračuni neprecizni i "rizični".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: