Opstanak je na kocki, kasno se krenulo

Opstanak "Er Fransa" je na kocki i ta aviokompanija bi, ukoliko ne postane konkurentnija, mogla nestati, izjavio je francuski ministar privrede Brino le Mer.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.05.2018.

11:00

Opstanak je na kocki, kasno se krenulo
Foto: Thinkstock

On je takvo upozorenje, preko televizije BFM, uputio u vreme kada se zaposleni u "Er Fransu" pripremaju za novu rundu štrajkova tražeći veće plate.

Le Mer je, takođe, rekao da francuska država, koja je vlasnik 14,3 odsto "Er Fransa-KLM", neće jednostavno "prebrisati" dugove te kompanije. "Er Frans" se 2004. godine spojio sa holandskim KLM-om.

"Pozivam sve da budu odgovorni: posade, zemaljsko osoblje i pilove koji traže neopravdvano povećanje plata. Opstanak "Er Fransa" je na kocki. Er Frans će nestati ako ne načini neophodne napore da bude konkurentan", rekao je Le Mer u nedelju.

"Er Frans-KLM" je jedna od najvećih evropskih aviokompanija, ali ju je poslednjih nedelja pogodio talas štrajkova. U ponedeljak se planira još jedna takva akcija, pošto zaposleni traže povećanje plata od 5,1 odsto za ovu godinu.

Odgovor vlade smatraće se i testom za reforme u oblasti francuskog radnog zakonodavstva, koje pokreće predsednik Emanuel Makron, navodi BBC.

Uprkos štrajku, aviokompanija insistira da će moći da održava 99 odsto svojih dugih letova, 80 odsto srednjih i 87 odsto kratkih letova.

"Er Frans-KLM" je u prvom kvartalu ove godine prijavio gubitak od 269 miliona evra. "Britiš ervejz" i "Lufthanza" su poslednjih godina krenuli u smanjenje troškova, usled sve veće konkurencije niskobudžetskih avioprevoznika iz zemalja Zaliva.

Analitičari, međutim, smatraju da je "Er Frans" kasnio da krene sa restrukturisanjem i da nije vodio računa o gubicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: