Nebom ove države dominiraće ruski avioni, bez amina SAD

Ruski avion SSJ-100 će dominirati iranskim nebom, sudeći prema novom sporazumu dve zemlje.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 26.04.2018.

16:15

Nebom ove države dominiraće ruski avioni, bez amina SAD
(Foto: Getty images)

Potpisan je memorandum o isporuci 40 putničkih aviona suhoj superdžet 100 između Moskve i Teherana, rekao je predsednik Suhoja Aleksandr Rubtsov.

Iran će do 2022. godine dobiti novu verziju aviona, kaže Rubtsov. U početku, obe strane su razmatrale 100 aviona, ali to je zahtevalo odobrenje Kancelarije za kontrolu inostrane imovine SAD, pošto superdžet ima i komponente iz Amerike.

Suhoj je sada smanjio procenat tih delova na manje od 10 odsto, što znači da ne zahteva odobrenje SAD.

Kataloška cena aviona SSJ100R je oko 52 miliona dolara.

Suhojev SSJ 100 je najnoviji takav ruski civilni avion. U komercijalnoj upotrebi je od 2011. Više od 60 ih je već u vlasništvu avio-kompanija u Laosu, Meksiku i Rusiji.

Iran ima manjak modernih aviona zbog višedecenijih sankcija koje su zapadne zemlje uvodile. Lokalne avio-kompanije traže pouzdane avione, a ruski modeli bi mogli da pospeše i vazduhoplovnu industriju zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: