VW prodaje sve više kola, ali profit pada - zašto?

Profit nemačkog Folksvagena (VW) je pao u prvom kvartalu 2018. zbog promene računovodstvenih propisa.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 26.04.2018.

12:59

VW prodaje sve više kola, ali profit pada - zašto?
Foto: Getty images

Međutim, prodaja je povećana i kompanija nije zabeležila nikakve značajnije nove gubitke vezane za skandal sa manipulasanjem rezultatima izduvnih gasova sa efektom staklene bašte.

Neto dobit VW-a je pala za dva odsto na 3,3 milijarde evra, dok su prihodi od prodaje porasli za 4,0 odsto na 58,2 milijarde evra, navodi se u saopštenju kompanije, a prenosi agencija AP.

Profit iz poslovanja, iz kojeg su izuzete kamate i porezi, pao je na 4,2 milijarde evra sa 4,4 milijarde evra, ali bi uknjižio rast da nije bilo promene računovodstvenih propisa.

"Kompanija je u jakoj poziciji sa neto gotovinom od 24,3 milijarde evra ", izjavio je izvršni direktor kompanije, Herbert Dis, dodajući da nije bilo "nikakvih značajnijih izdvajanja sredstava" zbog skandala koji datira iz 2015. godine.

Brendovi "porše" i "audi" doneli su VW-u najviše novca, sa učešćem od 2,2 milijarde evra u ukupnom profitu.

Prodaja grupacije je porasla za sedam odsto na 2,68 miliona vozila, što znači da je kompanija na dobom putu da premaši prošlogodišnju rekordnu prodaju od 10,74 miliona automobila širom sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: