Zabrinjavajuće: Progon dizelaša ima nus pojavu

EU od automobilske industrije traži da se do 2021. svede u prosečnih 95 grama CO2 po kilometru.

Svet

Izvor: B92

Petak, 20.04.2018.

19:43

Zabrinjavajuće: Progon dizelaša ima nus pojavu
(Foto: Thinkstock)

S progonom dizelaša i uz porast broja benzinaca, to će teško postići, prenosi Večernji list.

Prvi put u poslednjih deset godina u Evropi je porastao nivo emisije ugljen dioksida kod novih automobila, upozorava analitička kompanija JATO Dynamics. Prosečna emisija CO2 prošle je godine bila 0,3 g/km veća nego godinu pre. Analiza je pokrila 23 evropska tržišta, a rezultati su pokazali da je 2017. prosečna emisija CO2 iznosila 118,1 g/km.

U tom povećanju emisije ugljen dioksida značajnu ulogu odigrala je hajka na dizel motore. Naime, kako pada potražnja za dizelašima, tako raste broj kupaca automobila na benzin, a benzinci emituju više CO2 nego dizelaši. Dizelaši su, pak, na listi za odstrel zbog visokih vrednosti NO2. Dakle, progonom dizelaša želi se sniziti nivo jednog od gasova opasnih po zdravlje, a u praksi se time povećava nivo drugog gas. Povećana koncentracija uzrokuje prekomerno zagrievanje Zemlje, a to pak rezultira velikim klimatskim poremećajima.

Uz pad broja dizelaša, drugi važan činilac u porastu prosečnih vrednosti ugljen dioksida je i dalje rastući interes za SUV modelima, koji – zbog specifičnog oblika karoserije – u proseku emitiraju više ugljen dioksida. Konkretno, podaci za 2017. pokazuju da dizel automobili registrovani na posmatranim tržištima u proseku emituju 117,9 g CO2/km. Benzincima je, pak, prosek 123,4 g CO2/km. Razlika je 5,5 g/km u korist dizelaša. Dalje, prosečna snaga kod dizelaša registrovanih u Evropi iznosi 142 KS, dok benzinci imaju prosečno 123 konja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

22 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: