Tramp: Najgore u istoriji sveta; Kina spremila osvetu

Kina je duboko razočarana odlukom američkog predsednika Donalda Trampa da pokrene trgovinske mere protiv Kine, i već je spremila kontramere.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 23.03.2018.

09:11

Tramp: Najgore u istoriji sveta; Kina spremila osvetu
Foto: Thinkstock

Američki predsednik Donald Tramp pokrenuo je trgovinske mere protiv Kine, uz obrazloženje da je deficit SAD u trgovini sa Kinom "van kontrole" i da iznosi 504 milijarde dolara, optuživši istovremeno Peking za krađu intelektualne svojine.

"To je najveći deficit koji je imala bilo koja zemlja u istoriji našeg sveta. To je van kontrole", rekao je Tramp uoči potpisivanja memoranduma, a prenosi agencija Rojters.

"Imamo aktuelnu situaciju i sa ogromnom krađom intelektualne svojine, koja isto tako iznosi više stotina milijardi dolara", kazao je Tramp.

Kina nije dugo čekala na odgovor.

Najavili su listu američkih proizvoda, vrednu tri milijarde dolara, koji su na meti moguće odmazde u tarifnom sporu s predsednikom Donaldom Trampom i pripremila se za veću bitku povodom pitanja tehnologija, a finansijska tržišta su uzdrmana usled straha od poremećaja u globalnoj trgovini.

Kinesko Ministarstvo trgovine saopštilo je da bi veće carine na američku svinjetinu, jabuke, čelične cevi i drugu robu nadoknadile kineske gubitke koje će naneti Trampovo podizanje tarifa na uvoz čelika i aluminijuma, prenosi AP.

Peking je pozvao Vašington na pregovore kako bi se nagodili, ne postavljajući nikakav rok.

Kinesko ministarstvo je i prethodno kritikovalo odluku Trampa o povećanju carina na kinesku robu vrednu do 60 milijardi dolara, zbog politike Pekinga vezane za tehnologiju. Tada nije bio dat nikakav nagoveštaj o mogućem odgovoru na odluku SAD, ali je Ministarstvo inostranih poslova saopštilo da će Peking "preduzeti sve neophodne mere" da zaštiti interese zemlje.

Kineski odgovor, kako ocenjuje AP, izgleda ima za cilj da pojača unutrašnji pritisak na Trampa u SAD, ukazujući jasno na to koji bi izvoznici, uključujući i poljoprivredne regione koji su glasali za njega 2016. godine, mogli da trpe štetu.

Na listi se ne nalaze mlazni avioni, soja ili drugi proizvodi koji po vrednosti imaju najveći udeo u američkom izvozu u Kinu, a za koje je Američka privredna komora u Pekingu rekla da mogu biti mete. To Pekingu ostavlja mogućnost za preduzimanje drastičnijih koraka, zaključuje AP.

Ministarstvo trgovine je navelo da je današnja lista vezana za Trampove tarife na čelik i aluminijum, a kompanije već razmatraju posledice od potencijalnih poremećaja do kojih bi mogao da dovede krupniji problem koji se odnosi na optužbe da Kinezi kradu američku intelektualnu svojinu ili prisiljavaju kompanije iz SAD da im predaju tehnologiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

16 h

Podeli: