Dokument koji menja mnogo toga: Gugl, FB i Arbnb da se paze

Giganti koji u EU ostvaruju značajne prihode od digitalnog poslovanja, poput Gugla i Fejsbuka, mogle bi ubuduće u da plaćaju tri odsto poreza na promet

Svet

Izvor: B92

Petak, 16.03.2018.

15:41

Dokument koji menja mnogo toga: Gugl, FB i Arbnb da se paze
(Foto: Getty images)

Rojters je dobio na uvid predlog Evropske komisije o uvođenju poreza na promet velikim kompanijama čiji godišnji globalni prihodi premašuju 750 miliona evra, a godišnji oporezivi prihodi u EU 50 miliona evra.

Prag za prihode ostvarene u EU podignut je s početno predviđenih 10 miliona evra kako bi se izuzele manje i inovativne kompanije.

Porez bi se naplaćivao na usluge digitalnog oglašavanja, čime bi se zahvatile kompanije koje klijentima dostavljaju podatke korisnika, poput Gugla, i one koje na svojim internet stranicama nude prostor za oglašavanje, poput društvenih mreža, dakle Fejsbuka.

Plaćale bi ga i internet platforme koje nude "usluge posredovanja", poput Airbnb i Ubera, kao i platforme za digitalnu prodaju, poput Amazona.

Dok je ranija verzija dokumenta u koji je Rojters imao uvid sadržala imena nekoliko kompanija, u novoj verziji imena su izostavljena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

19 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: