Alarmantno: Nemci hitno traže radnike, velika nestašica

Broj nepopunjenih radnih mesta u Nemačkoj dosegao je rekordnu vrednost od gotovo 1,2 miliona u poslednjem kvartalu prošle godine

Svet

Izvor: Dnevnik.hr

Utorak, 06.03.2018.

14:40

Alarmantno: Nemci hitno traže radnike, velika nestašica
Foto: Thinkstock

Institut za istraživanje tržišta rada (IAB) u Nirnbergu navodi da je najveća tražnja za radnicima u prerađivačkom i građevinskom sektoru.

Nemačka građevinska preduzeća trenutno traže oko 100.000 radnika različitih profila, prenosi hrvatski Dnevnik.

Međutim, manjak stručnjaka se beleži u gotovo svim sektorima, a među najtraženijim zanimanjima su elektrotehničari, mehatroničari, medicinski tehničari, programeri, inženjeri svih profila, kao i klasični zanati poput limara, vodoinstalatera.

Tradicionalno je jaka tražnja i za medicinskim osobljem, a u poslednje vreme vlada i velika nestašica instruktora vožnje, što je povezano s nestašicom vozača autobusa i kamiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: