Putin objavio šta ima - vozi staru "ladu" i dve sovjetske "volge"

Vladimir Putin, kontroverzni ruski predsednik, objavio je uoči predsedničkih izbora u martu svoju imovinsku karticu, na što je bio obvezan prema zakonu.

Svet

Izvor: Index, P.S.

Petak, 23.02.2018.

11:42

Putin objavio šta ima - vozi staru
Foto: EPA/ANATOLY MALTSEV

Ali, njen sadržaj nema previše veze s drugim izveštajima o njegovoj imovini, piše Index.hr.

Prema službenoj imovinskoj kartici koju je objavilo Centralno izborno poverenstvo Ruske Federacije, Putin tako "ladu" iz 2009. i dve sovjetske "volge" iz šezdesetih godina prošlog veka, stan od 75 kvadrata u Moskvi, a zaradio je ukupno 38.5 miliona rublja, odnosno 673.000 dolara, od 2011. do 2016. Godišnja predsednička plata, zajedno s vojnom penzijom na osnovu staža u KGB-u, iznosi mu oko 112.000 dolara.

Na bankovnim računima ima 13,8 miliona rubalja, odnosno 241.000 dolara, kao i 230 akcija u Banci Sant Peterburg, prenosi Vašington post.

Prema tim podacima, Putin svakako nije siromašan - u zemlji u kojoj je prosečna plata 2015. bila procenjena na manje od 6.700 dolara godišnje, ne mesečno, Putin upada bar u višu srednju klasu.

Ali u poređenju s procenama spoljnih analitičara, te brojke postaju prilično smešne.

Druga dvojica kandidata za predsednika - koji, naravno, nemaju nikakve šanse za pobedu - Vladimir Žirinovski i Pavel Grudinjin, zaradili su više od Putina, prema svojoj imovinskoj kartici: Žirinovski 98 miliona rubalja, a Grudinjin 157 miliona.

Opšte je mišljenje da je Putin multimilijarder, a Bill Browder, bivši fond-menadžer u Rusiji i kritičar Putina, procenjuje njegovu neto imovinu na zapanjujućih 200 milijardi dolara, što ga prema dostupnim podacima čini najbogatijim čovekom na svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: