Venecuela prodaje svoju kripto-valutu

Venecuela je, podsetimo, kreirala sopstvenu kriptovalutu kako bi pokušala da se izvuče iz krize.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 22.02.2018.

16:09

Venecuela prodaje svoju kripto-valutu
(Foto: Getty images)

Valuta nazvana „petro“ došla je kao odgovor vlasti Venecuele na finansijsku blokadu i sankcije, a ne radi se o običnoj blokčejn kriptovaluti, već se njena vrednost temelji na državnim rezervama nafte, zlata, gasa i dijamanata.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro saopštio je tom prilikom da će se na ovaj način otvoriti nove mogućnosti za finansiranje i pomoć ovoj državi, a u vreme kada fizička valuta, bolivar, značajno gubi na vrednosti zbog ekonomskih sankcija.

Dva meseca kasnije, Venecuela je svoju kriptovalutu ponudila na prodaju, a trenutno je dostupno 82 miliona tokena, koje bi vlada mogla da proda sledećeg meseca. Plan o prodaji petro valute nalazi se na veb-sajtu, koji je kreiran specijalno za ovu priliku, a cena jedne jedinice zavisiće od cene jednog barele venecuelanske nafte.

Plan predsednika Madura za rešavanje ekonomske krize i dalje važi, te se i dalje očekuje da petro utiče na ekonomiju Venecuele, i postane alternativa fizičkoj valuti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

22 h

Podeli: