Evrozona se "hladi" ali je i dalje blizu maksimuma

Poslovna aktivnost u evrozoni blago se "ohladila" u februaru, ali je i dalje blizu desetogodišnjeg maksimuma.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 21.02.2018.

19:55

Evrozona se
Foto: Thinkstock

To pokazuje objavljeno istraživanje o ekonomskim kretanjima u 19-članom bloku, koje svakog meseca sprovodi firma za finansijske informacije IHS Markit.

Glavni indeks poslovne aktivnosti u proizvodnom i uslužnom sektoru, tzv. indeks menadžera nabavke koji izračunava IHS Markit, pao je na 57,5 poena u februaru sa dvanaestogodišnjeg maksimuma od 58,8, prenosi agencija AP.

Kris Vilijamson, glavni ekonomista u toj kompaniji, smatra da bi ovaj region mogao da zabeleži rast od 0,9 odsto u prva tri meseca ove godine.

Ovo mesečno istraživanje, koje u razmatranje uzima i Evropska centralna banka kada odlučuje o donošenju određenih politika, jedan je od glavnih indikatora koji ukazuju na jačanje privrednog oporavka širom zemalja koje koriste evro.

Svaki pokazatelj iznad 50 poena označava rast privredne aktivnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: