"Rusi nude avione i investicije Srbiji, to sa Hrvatskom čine SAD"

Odnosi Hrvatske i Srbije su tradicionalni glavni problem stabilnosti regiona, ocenio je bivši slovenački ambasador u Zagrebu Vojko Volf.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.02.2018.

15:02

Foto: Thinkstock

On je naveo da nestabilnost u sadašnjoj situaciji znači i pokušaj Rusije i SAD da od Srbije odnosno Hrvatske naprave "regionalne lidere", što se odražava u njihovoj politici na planu odbrane i u energetskoj politici.

U analizi odnosa dveju džava Volf za ljubljansko Delo kaže da Rusi nude vojne aviona i energetske investicije da bi Srbiju učinile liderom, te da isto to sa Hrvatskom čine Amerikanci. "Zemlje zapadnog Balkana moraju rešiti svoje granične sporove pre nego što uđu u EU", kazao je Volf.

On je dodao da bi, umesto u "nove podele", međunarodna zajednica koja želi da stabilizuje Balkan trebalo da investira u ekonomije i infrastrukturno povezivanje.

Prema njegovim rečima, na Balkanu bi trebalo investirati u privrednu saradnju, puteve i železnice, da b se odnosi Hrvatske i Srbije popravili jer bez njih, kako navodi, ne može biti "ni trajne stabilnosti, a verovatno ni širenje EU-a na Balkan", što je potencijalno pretnja stabilnosti Sloveniji, geografski bliskoj regiji.

"Ljudi na Balkanu treba da se povežu barem onoliko koliko su bili povezani već u Jugoslaviji. Jedini put koji Srbiju i Hrvatsku vodi u budućnost je uspostavljanje minimalnog političkog poverenja, ako treba i pomoću međunarodne zajednice", naveo je Volk.

Smata da deo međunarodne zajednice greši u pokušaju da stvori "lidere" na Balkanu, zaboravljajući pritom da su dve Jugoslavije propale zbog Srba i Hrvata.

Opsednutost liderstvom je večiti paradoks na Balkanu, pri čemu neki danas zaboravljaju na istorijska iskustva dveju propalih Jugoslavija, navodi slovenački dilomata.

"Imamo iskustvo dve propale Jugoslavija, a to je lekcija o tome gde je završio boj za liderstvo i prevlast između Hrvata i Srba. To su rivalstvo i mimo svoje želje morali podnositi svi ostali narodi Jugoslavije. Uprkos tome, primećujemo da na tu kartu igraju mnogi koji u regiju dolaze spolja, tražeći prilike za svoje poslove u Hrvatskoj i Srbiji", navodi Volk, preneo je hrvatski portal Indeks.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: