Strujni udar: Nećemo imati da grejemo kuće zbog bitkoina

Island se suočava sa eksponencijalnim rastom potrošnje energije koja se koristi za rudarenje bitkoina.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 13.02.2018.

09:04

Strujni udar: Nećemo imati da grejemo kuće zbog bitkoina
Foto: Gettyimages

Potrošnja je toliko porasla da je blizu toga da dostigne količinu energije koja se troši za zagrevanje domaćinstava.

Island je populaciono mali, ima negde oko 340.000 stanovnika, a poslednjih godina raste broj računarskih i centara za podatke, koji se koriste za rudarenje bitkoina i drugih kriptovaluta.

Često ih grade firme želeći da iskoriste “zelene povlastice”. Island skoro sve svoje energetske potrebe podmiruje iz obnovljivih izvora.

U islandskoj elektroenergetskoj kompaniji HS Orka su zabrinuti, jer postoje najave izgradnje novih centara i brojni zainteresovani klijenti, a kapaciteti elektroenergetske mreže ne mogu podneti takvo opterećenje. Izgrade li se svi najavljeni projekti, Island neće imati dovoljno struje. Takođe, ukupno potrebnih 840 GWh električne energije za ove centre premašiće oko 700 GWh koji se godišnje potroše u svim islandskim domaćinstvima.

Protivnici navode da je korist koju Island ima od izgradnje centara za rudarenje bitkoina zanemariva, jer taj posao skoro da ne zahteva radnike, vrlo malo se oporezuje i na kraju država ne dobija skoro ništa, osim crpljenja energije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: