Tramp "odblokirao" Ameriku

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je zakon o budžetu od 400 milijardi dolara, čime je okončana kratka blokada vlade.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 09.02.2018.

15:59

Tramp
Foto: Gettyimages

Odobreno mu je ogromno povećanje potrošnje uprkos narastanju budžetskog deficita.

Tramp je na svom nalogu na Tviteru napisao da je potpisao zakon o budžetu, i da će američka vojska "sada biti jača nego ikada pre", prenosi agencija AP.

"Budžet takođe znači radna mesta, radna mesta, radna mesta!", napisao je u tvitu američki predsednik.

Predstavnički dom i Senat američkog Kongresa prethodno su usvojili zakon o privremenom finansiranju vlade do 23. marta. Američka administracija je od ponoći bila u blokadi, pošto Senat nije do tog roka usvojio predlog budžetskih mera, već je tek rano jutros dao "zeleno svetlo" za povećanje budžetskih sredstava i usvojio odluku o dvogodišnjem ograničavanju troškova. Ovo je bio drugi put u 2018. godini da je rad pojedinih federalnih službi SAD doveden u pitanje, budući da je prethodno vlada bila blokirana tri dana u januaru, kada je rasprava u Kongresu o potrošnji i zakonu o imigraciji zapala u ćorsokak.

Ipak, kako je prethodna blokada uglavnom pala u dane vikenda, ona nije pogodila veliki broj državnih agencija. Agencija Rojters je objavila ranije da se, otkako je Kongres uveo savremenu budžetsku proceduru sredinom sedamdesetih godina prošlog veka, pitanje privremenog finansiranja rada administracije našlo na dnevnom redu 19 puta, prema istraživačkoj službi Kongresa (CRS), ali da nije u svim slučajevima došlo do stvarne blokade rada vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: