"Ime još nije za objavljivanje, kad dođe vreme"

U Pomoravlje stiže velika fabrika, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ističući da se o njenom dolasku u Srbiju razgovara u Davosu.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 25.01.2018.

08:24

Foto: Tanjug/ Služba za medije predsednika Srbije

Vučić, koji učestvuje na Svetskom ekonomomskom forumu u Davosu, nije za Blic želeo da otkrije o kom je investitoru reč, osim da je reč o kompaniji poznatoj u svetskim razmerama. "Ime još nije za objavljivanje, ali ćemo, kada dođe vreme, o svemu obavestiti građane", poručio je Vučić.

Predsednik Srbije smatra da je Davos pravo mesto sa kojeg se prate trendovi i tendencije onoga što će se u svetu dešavati u narednom periodu.

"U Davosu uvek saznate kakva će politika u Evropi i svetu da se vodi u narednih godinu dana. To saznate i na panelima na kojima učestvujete, ali i u direktnim razgovorima sa raznim svetskim liderima", rekao je Vučić.

Napomenuo je da mnogi govore kako Davos "dođe i prođe", a zaboravljaju, podsetio je, da danas u Srbiji postoje dve nove fabrike, sa čijim predstavnicima je prvi put razgovarao baš u Davosu. "Tako će biti i ovog puta", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije istakao je i da je premijerka Ana Brnabić preuzela na sebe najveći broj sastanaka, na kojima se predstavlja ekonomski ambijent naše zemlje. "Mislim da možemo na dobar način da predstavimo našu zemlju i njene potencijale", rekao je Vučić.

Vučić predviđa da će tokom foruma biti i "teških razgovora vezanih za Kosovo i stanje u regionu", ali smatra da je to "deo obaveznog posla".

U delegaciji Srbije sa predsednikom Vučićem je i premijerka Ana Brnabić, a Politika prenosi da srpsku delegaciju danas očekuje "aktivan dan" na forumu.

U agendi Vučića zakazan je sastanak sa evropskim komesarom za politiku susedstva i proširenje Johanesom Hanom.

Planirano je i da, dodaje Politika, članovi naše delegacije u četvrtak prisustvuju ručku sa svetskim ekonomskim liderima, gde se očekuje diskusija na temu "Izgradnja zajedničke budućnosti u podeljenom svetu", što je i zvanični naziv ovogodišnjeg foruma.

Iz kabineta predsednika najavljeno je da će se u drugom delu diskusije, koja je nazvana "Nove mogućnosti za Evropu", Vučić obratiti učesnicima skupa. Predviđeno je da govori iz ugla interesa regiona zapadnog Balkan.

Politika navodi i da se očekuje da Brnabićeva ujutru učestvuje u diskusiji "Novi lideri za Evropu", tokom koje će govoriti o izazovima sa kojima se suočavaju Srbija i ovaj region. "Novi lideri za Evropu" su nova grupa, koja je prošle godine osnovana pri Svetskom ekonomskom forumu, a čiji je zadatak da se, pre svega, fokusira na temu digitalizacije.

Izlaganje Brnabićeve će iz publike pratiti predsednik Vučić, a u diskusiji će učestvovati i irski premijer Leo Varadkar.

Osim Brnabićeve, za govornicom će se naći i premijer Poljske Mateus Moravjecki, potpredsednik Evropske komisije Jirki Katainen, ministarka odgovorna za bugarsko predsedavanje EU Ljiljana Pavlova, ministar evropskih poslova Crne Gore Andrija Pejović, zamenik premijera Belgije zadužen za digitalnu agendu i razvojnu saradnju Aleksandar de Kro i zamenik premijera Turske Mehmed Šimšek.

Politika napominje da se očekuje da će se učesnicima obratiti i Džared Kušner, savetnik i zet američkog predsednika Donalda Trampa.

U petak 26. januara Vučić će, zajedno sa regionalnim liderima, učestvovati u sesiji "Ubrzanje dugoročnog razvoja zapadnog Balkana".

Tokom trodnevnog boravka u Davosu, Vučić će se susresti sa predsednikom Poljske Andžejem Dudom, a predviđeni su susreti sa drugim zvaničnicima i privrednicima, među kojima je i izvršni direktor kompanije "Ariston termo" Paolo Merloni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: