Bogati i moćni hrle u jedno mesto, stiže i Vučić

Ovo je doba godine kada bogati, moćni i poznati odlaze u švajcarsko selo Davos kako bi razgovarali o velikim pitanjima, pokušavajući da usmere svet na pravi put

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.01.2018.

18:47

Bogati i moćni hrle u jedno mesto, stiže i Vučić
Foto: Tanjug/AP, arhiva

Svetski ekonomski forum potekao je iz malog planinskog sela još u prošlom veku. Ovo selo biće domaćin za više od 3.000 učesnika, od kojih je 900 glavnih šefova i predsedavajućih u kompanijama, a prisustvo je najavilo i više od 70 svetskih lidera.

Tako je Davos danas sinonim za veliki svetski forum, na kome se u malom mestu razgovara o velikim pitanjima koja se tiču celog sveta.

Ove godine je velika vest da predsednik SAD Donald Tramp namerava da učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu. On će biti prvi američki predsednik, još od Bila Klintona, koji će se obratiti učesnicima tog foruma.

Američki predsednici su retko kada dolazili na ovaj skup, a SAD je prošle godine predstavljao tadašnji potpredsednik Džo Bajden. Kineski predsednik Si Đinping prvi je kineski lider koji učestovao na Forumu i to prošle godine.

Tramp će se "boriti" za lidersku poziciju na forumu protiv indijskog premijera Narendre Modija i francuskog predsednika Emanuela Makrona. Svoje prisustvo su najavili i britanska premijerka Tereza Mej, kao i predsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić će, takođe, učestvovati na forumu, koji je, kako je nedavno rekao, "dobro mesto, jer se sretnete sa stotinu državnika, za šta vam je potrebno godinu ili dve u drugim okolnostima...".

Aleksandar Vučić je i prethodne tri godine učestvovao na forumu u Davosu i tada se sastajao sa najznačajnijim svetskim zvaničnicima i predstavnicima mnogih svetskih kompanija.

Zvanična tema foruma ove godine je: "Stvaranje zajedničke budućnosti u razbijenom svetu", a tu su i teme o rodnoj nejednakosti, uticaju napredovanja tehnologija i uticaj globalizacije, kako smanjiti jaz izmđu bogatih i siromašnih, a svakako će najupečatljiviji biti različiti pogledi svetskih lidera i političara.

Kao što možete da zamislite, biće mnogo sastanaka, a neki od njih će ostati pod velom tajne za javnost. Sa druge strane biće i onih javnih na kojima je omogućeno prisustvo. Postoje i zatvoreni sastanci na kojima mogu da prisustvuju samo oni sa belom značkom (oni koji su pozvani ili su platili kako bi prisustvovali konferenciji). Postoje oni za koje javnost neće ni znati da su se dogodili, jer će se odigrati iza zatvorenih vrata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

21 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

6 h

Podeli: