Kina se vraća, rast iznad svih planova

Kineska ekonomija je porasla za 6,9 odsto u 2017. godini, što je brže od očekivanog i najveći godišnji rast od 2015. godine, prema podacima kineske vlade.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 18.01.2018.

10:30

Kina se vraća, rast iznad svih planova
Foto: Thinkstock

To je više i od zvaničnog cilja kineske vlade od 6,5 odsto, prenosi agencija AP.

Privredni rast Kine je u četvrtom kvartalu 2017. porastao po stabilnoj stopi od 6,8 odsto, što je, pak, niže u odnosu na rast od 6,9 odsto iz prve polovine godine.

Snažna privatna potrošnja pomogla je ubrzanju privrednog rasta, dok je rast maloprodaje blago usporio na 10,2 odsto u prošloj godini, prema zvaničnim podacima vlade.

Rast izvoza od 10,8 odsto je, tako]e, pomogao podizanju BDP-a, uprkos povišenim tenzijama u trgovini sa SAD u prvoj godini mandata predsednika Donalda Trampa.

"Nacionalna ekonomija je održala stabilan zamajac i snažan razvoj", navodi se u izveštaju kineskog Nacionalnog biroa za statistiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: