Šta je 9 na 9.000, ali poruka Norvežana je jasna

Norveški državni penzioni fond objavio je da je iz etičkih razloga prodao udele u devet kompanija.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 18.01.2018.

09:36

Šta je 9 na 9.000, ali poruka Norvežana je jasna
Foto: Thinkstock

Uključujući nekoliko brodara sa sjedištem u Aziji i proizvođače oružja povezane s proizvodnjom nuklearnog naoružanja.

Norveški vladin globalni penzioni fond spada među najveće stabilizacione fondove u svetu, a finansira se prihodima od prodaje nafte. Kreiran je za potrebe finansiranja norveškog penzionog i zdravstvenog sistema ulaganjima u inostranstvo. U njegovom su vlasništvu deonice skoro devet hiljada kompanija iz celog sveta.

Odluku o prodaji udela u grupi kompanija doneli su na savet panela za etička pitanja.

Brodarske kompanije nasukavale su otpisane brodove u Bangladešu i Pakistanu, gde su radnici prisiljeni da rade u veoma lošim uslovima, objasnili su članovi panela.

Grupa uključuje "Evergreen Marine Corp of Taiwan", "Korea Line Corp" i kompanije sa sedištem u Tajlandu "Precious Shipping PCL" i "Thoresen Thai Agencies PCL". Iz istog je razloga južnokorejska brodarska kompanija "Pan Ocean Co. Ltd" uvrštena na popis za posmatranje, navodi se u saopštenju.

Zbog uloge u proizvodnji nuklearnog oružja norveški je fond prodao udele u AECOMu, "Fluor Corpu" i "Huntington Ingalls Industriesu" sa sedištem u Sjedinjenim Državama, te u "BAE Systemsu".

Prodat je i udeo u poljskoj kompaniji za razvoj nekretnina "Atal" budući da je jedan od njenih podizvođača koristio radnike iz Severne Koreje, koji su takođe radili u teškim uslovima, navode u norveškom fondu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: