Pad berzi, procenjuju se veliki gubici banaka

Indeksi na svetskim berzama postižu neujednačene rezultate, dok investitori procenjuju velike gubitke glavnih američkih banaka.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 17.01.2018.

16:23

Pad berzi, procenjuju se veliki gubici banaka
(Foto: Thinkstock)

Oslabio je i bitkoin zbog strahova o povećanju regulacije.

Na početku trgovanja Vol strit je u plusu i na putu oporavka posle jučerašnjih gubitaka. Dau Džons je u plusu 0,5 odsto, Standard end Pur 500 porastao je 0,2 odsto, a Nasdak 0,3 odsto. Na sredini dana u Evropi indeksi su u crvenom. Nemački DAX je pao 0,7 odsto, francuski CAC 40 u minusu je 0,4 odsto, kao i britanski FTSE 100.

Na istoku je japanski Nikei 225 pao 0,4 odsto, a južnokorejski Kospi 0,3 odsto, dok je hongkonški Hang Seng porastao 0,3 odsto, a Šangajski kompozitni indeks 0,2 odsto. Australijski S&P/ASX 200 u minusu je 0,5 odsto.

Američka banka Goldman Saks saopštila je da je izgubila 1,93 milijarde dolara u četvrtom tromesečju, pošto je morala da plati više od četiri milijarde troškova zbog novog poreskog zakona u SAD. To je prvi put u više od šest godina da je Goldman Saks završio neko tromesečje u minusu. Ipak, analitičari su predvidjali da će njen gubitak biti još veći.

Goldman Saks je u četvrtom tromesečju izgubio 5,51 dolar po akciji, dok je u istom periodu prethodne godine ostvario profit od 5,08 dolara po akciji. U četvrtom tromesečju 2016. godine profit kompanije je bio 2,35 milijardi dolara, navodi Asošijetid pres.

Ako se zanemare ti jednokratni troškovi, finansijska kompanija je u četvrtom tromesečju 2017. godine imala profit od 5,68 dolara po akciji, više nego što su analitičari predvideli.

Finansijska kompanija Benk ov Amerika (Bank of America) saopštila je da je u četvrtom tromesečju njen profit gotovo prepolovljen u odnosu na isti period prethodne godine, pošto je morala da plati 2,9 milijardi troškova povezanih s poreskom reformom u SAD.

Vrednost virtuelne valute bitkoin nastavila je da slabi pošto je Južna Koreja saopštila da je zabrana trgovanja digitalnim valutama jedna od mogućnosti. Cena bitkoina pala je osam odsto do ranog popodneva u Evropi, pokazuju podaci sa sajta CoinDesk.

Dok je prošle godine došlo do skoka cene bitkoina, on je u ovoj godini izgubio na vrednosti pošto su vlade najavile veću kontrolu virtuelnih valuta. Mnogi finansijski stručnjaci veruju da je bitkoin u spekulativnom mehuru koji bi mogao da pukne svakog trenutka. Cene nafte danas su u padu. Referentna američka nafta, prema podacima Blumberga, pojeftinila je za 0,22 odsto na 63,59 dolara po barelu, dok je cena nafte Brent pala za 0,10 odsto na 69,08 dolara po barelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: