Ovaj gradić je raj za rudarenje kriptovaluta

Američki gradić Wenatchee, koji se nalazi istočno od Sijetla, postao je epicentar za rudarenje bitkoina kada su SAD u pitanju.

Svet

Izvor: B92

Subota, 13.01.2018.

13:12

Ovaj gradić je raj za rudarenje kriptovaluta
(Foto: Thinkstock)

Sve više rudara želi da svoje operacije preseli upravo tamo.

Tako je ovaj gradić u Vašingtonu postao dom desetina onih koji rudare bitkoin, ali i druge kriptovalute, a direktor lokalne elektrodistribucije, Steve Wright, kaže da je još 75 rudara najavilo dolazak od kada je cena bitkoina skočila u decembru. Jedan od prvih gradskih digitalnih rudara, Malachi Salcido, ima tri sistema za rudarenje, i proizvodi pet do sedam bitkoina dnevno. Za tu operaciju troši 7,5 megavati, što je dovoljno da se energijom snabde 11.000 domaćinstava, a cilj mu je da do jula proizvodi 50 bitkoina dnevno, što će potrošnju povećati na 42 megavata.

Upravo je velika potrošnja električne energije tokom rudarenja razlog zašto rudari dolaze u Wenatchee, budući da jedan kilovat-čas u ovom gradiću košta između dva i tri centa, što je prilično povoljna cena. Razlog za tako nisku cenu je veliki broj brana na reci Columbia, koje stvaraju veliki potencijal za rad hidroelektrana, i obilnu proizvodnju električne energije. Niske cene električne energije nisu jedino što privlači rudare, već su to i niske temperature koje omogućavaju da se održe odgovarajuće temperature servera.

Iz gradske uprave kažu da oni koji planiraju da zarade na brzinu, a zahvaljujući niskim cenama električne energije, neće biti dobrodošli, ida će prednost imati oni koji budu planirali da se zadrže bar neko vreme, te na taj način doprinesu ekonomiji grada. I pored niskih cena struje, računi za potrošenu energiju su veliki, te Salcido, na primer, plaća 100.000 dolara na mesečnom nivou, ali kaže da se rudarenje i uprkos toj cifri isplati, i da na ovaj način profit ostvaruje i on, ali i gradić u kome rudari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: