Rudari bitkoina trošili kao Srbija, a sad...

Snaga koja je potrebna za stvaranje virtuelne valute biće ekvivalentna 140 TWh energije u 2018.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 11.01.2018.

18:40

Rudari bitkoina trošili kao Srbija, a sad...
(Foto: Thinkstock)

To je skoro 0, 6 odsto ukupne potrošnje u svetu.

Analitičari Morgan stenlija procenjuju da će ove godine rudari bitkoina i drugih digitalnih valuta širom sveta potrošiti više struje nego cela Argentina. Istovremeno, rudarenje će povećati potražnju za obnovljivim izvorima energije.

"Ako kriptovalute i dalje budu uvećavale svoje vrednosti, očekujemo da će se i svetska potrošnja struje povećati“, rekao je Nikolas Ašvort, vodeći analiičar.

Ovaj stručnjak kaže da možda ove cifre neće pokrenuti neke veće akcije, ali ističe da je ovo prilika za rast korporaija iz energetskog sektora, ulaganje u zelene projekte, i skladištenje energije.

Posredno se mogu, kaže on, uključiti i naftne kompanije.

U Morgan stenliju međutim i uipozoravaju da „velika neizvesnot vlada trenutno na tom polju, i potrošnja energija se shvata olako. Ovom pitanju bi trebalo pristupiti ozbiljnije“, tvrde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: