Svi strahuju: Kriza uzima maha, blokada

Maloprodaja i broj turista u Kataloniji su opali, a nezaposlenost je porasla.

Svet

Izvor: Beta

Ponedeljak, 18.12.2017.

18:24

Svi strahuju: Kriza uzima maha, blokada
Foto: Tanjug/AP, Manu Fernandez

Nervozni preduzetnici uplašeni znakovima da previranja oko nezavisnosti tog španskog regiona nanose štetu njegovoj ekonomiji, zamrzli su investicione planove do okončanja katalonskih izbora zakazanih za četvrtak.

Investitori i potrošači loše reaguju na neizvesnost i sukobe, a pokušaj katalonskih vlasti da se odvoje od Španije doveo je do naveće institucionalne krize u toj zemlji poslednjih decenija.

Španska centralna Vlada smenila je Vladu Katalonije krajem oktobra pošto je katalonski parlament proglasio nezavisnost tog regiona. Ti potezi su usledili posle referenduma o nezavisnosti Katalonije 1. oktobra, održanog uprkos zabrani Ustavnog suda Španije.

Katalonija je trenutno pod direktnom upravom Madrida, a predstojeći izbori za katalonski parlament biće po svoj prilici tesna trka između pristalica nezavisnosti i Katalonaca koji bi radije ostali u Španiji.

Na izborima koji će odlučivati o mnogo čemu, pravo glasa će imati 7,5 miliona birača regiona koji s 19 odsto doprinosi bruto domaćem proizvodu Španije. Pobeda separatističkih partija mogla bi da raspiri previranja i tenzije širom Španije, četvrte najveće ekonomije evrozone.

Navodeći kao razlog neizvesnost oko Katalonije, španska centralna banka smanjila je u petak prognoze rasta za sledeću - na 2,4 odsto, i za 2019. godinu, na 2,1 odsto, što je čak jedan odsto nižeu odnosu na prethodna predviđanja.

Nedavno istraživanje koje je obuhvatilo više od 100 direktora katalonskih kompanija pokazalo je da je 46 odsto njih stavilo planove o investicijama "na čekanje", dok ne vide rezultate izbora.

Više od 50 anketiranih direktora kazalo je da je prodaja njihovih firmi opala od septembra do novembra, u proseku za 9,5 odsto.

Kompanije obuhvaćene istraživanjem ukupno zapošljavaju gotovo 158.000 ljudi.

Više od 3.000 firmi premestilo je prethodnih meseci svoja zvanična sedišta izvan Katalonije, u želji da nastave poslovanje u skladu sa zakonima Evropske unije u slučaju katalonske secesije. Među njima su bile dve najveće katalonske banke i vodeći svetski izdavač na španskom jeziku - Planeta.

Maloprodaja u Kataloniji opala je gotovo četiri odsto u oktobru, u poređenju s istim periodom prošle godine, dok je pad maloprodaje na nivou Španije bio 0,1 odsto, saopštila je statistička agencija INE.

Dok je na nivou Španije broj turista porastao 1,8 odsto u oktobru, njihov broj je u Kataloniji pao 4,7 odsto. U svih preostalih 17 španskih regiona zabeležen je rast turista u tom mesecu, navodi INE.

Katalonija je u novembru imala najveći rast nezaposlenosti u poslednjih osam godina, iako je broj nezaposlenih porastao za skromnih 7.400 ljudi.

Ekonomsko usporavanje u Kataloniji najjasnija je posledica pokušaja njenih vlasti da ostvare nezavisnost. Dok španski premijer Marijano Rahoj za to okrivljuje separatiste, smenjeni katalonski predsednik Karles Pućdemon tvrdi da je katalonska ekonomija stabilna i da kompanije ne sele svoju proizvodnju iz tog regiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: