U Evropi jači ekonomski zamajac nego u SAD

Evropska centralna banka (ECB) podigla je procenu privrednog rasta i inflacije za evrozonu, budući da taj blok doživljava ekonomski zamajac.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 14.12.2017.

16:29

U Evropi jači ekonomski zamajac nego u SAD
Foto: Thinkstock

Banka je povisila procenu rasta BDP-a evrozone za 2018. godinu na 2,3 odsto sa 1,3 posto koliko je predvidjala u septembru, dok je projekciju inflacije podigla na 1,4 odsto za narednu godinu sa ranijih 1,2 odsto, prenosi agencija AP.

Predsednik ECB Mario Dragi je izjavio da je ekonomski zamajac "jači u Evropi nego u SAD", ali da je ECB i dalje daleko od podizanja kamatnih stopa kao što je to učinila američka Uprava federalnih rezervi (Fed).

Ekspanzija evropske ekonomije je, kako dodaje, u ranoj fazi i još joj je potrebna monetarna podrška, uprkos snažnom godišnjem rastu od 2,6 odsto u trećem kvartalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: