Kraj jedne ere: "Zagreb" odlazi u istoriju

Austrijski Austrijan erlajnz svečano je u penziju ispratio poslednji avion foker u svojoj floti.

Svet

Izvor: B92, Aviatica

Petak, 01.12.2017.

11:04

Kraj jedne ere:
Foto: EPA/Matthias Schrader

Avion je u četvrtak ujutru poleteo na počasni let ukrug iznad Austrije, a u njemu su se našli zaposleni u ovoj kompaniji, brojni gosti i članovi Udruženja prijatelja bečkog aerodroma.

Avion registarske oznake OE-LVE koji nosi ime „Zagreb“ obavio je ovaj specijalan let pod oznakom OS1100.

„Avioni foker su nam bili verni preko 29 godina i dali su značajan doprinos našem širenju i stvaranju guste mreže linija u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Ali, avioni stare i danas želimo da velikom broju ljubitelja ovog aviona pružimo priliku da ga poslednji put pozdrave“, izjavio je generalni direktor Austrijana Kaj Kratki.

Prvi foker 50 je u flotu Austrijana ušao 15. marta 1988. godine, a 2004. prvi foker 100. Pre dve godine doneta je odluka da se kompletna foker flota koju je u tom trenutku činio 21 avion zameni sa 17 savremenih Embraerovih letelica. Kompletna tranzicija na novi tip aviona je uspešno završena i došlo je vreme da se Austrijan oprosti od svog poslednjeg fokera, navedeno je u saopštenju.

Embraerovi avioni troše do 18 odsto manje goriva i osim što su ekonomičniji predstavljaju i bolje rešenje za životnu sredinu, a putnicima pružaju više udobnosti.

Iako je poslednji foker svečano ispraćen u zasluženu penziju, on će još, vrlo kratko, leteti u redovnom saobraćaju. Planirano je da obavlja letove do kraja decembra većinom na linijama prema Ženevi i Kišinjevu. Iz Austrijana naglašavaju da njegov životni vek ipak nije završen. On će kao i još 14 drugih foker 100 i šest foker 70 aviona biti prebačen u Australiju, novom vlasniku, čarter avio-kompaniji Alliance Aviation Services.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: