Propast još jednog avio-diva, prizemljili avione

Švajcarska regionalna avio-kompanija Darvin, koju je preuzeo slovenački avio-prevoznik Adrija ervejz, u vlasništvu nemačkog fonda 4K, insolventna je.

Svet

Izvor: Poslovni dnevnik

Četvrtak, 30.11.2017.

18:03

Propast još jednog avio-diva, prizemljili avione
Foto: Thinkstock

Darvin je, sredinom leta ove godine preko svoje švajcarske kompanije preuzeo Adrija ervejs, a ljubljanski list Delo se pita hoće li se njihovi avioni sada preseliti pod upravu Adja ervejza iz Brnika.

Švajcarska agencija za civilno vazduhoplovstvo prizemljila je privremeno avione kompanije koja je letela i za Adrija ervejz.

Švajcarski Darvin zatražio je zaštitu od poverenika, a postupak insolventnosti trebalo bi da se odvija pod švajcarskom verzijom američkog poglavlja 11 uporedivog sa prisilnom nagodbom.

Prema objašnjenju predstavnika Adrijinog Adrija ervejza u Švajcarskoj, Darvin je zapao u neprilike uglavnom zbog stečajeva kompanija Alitalija i Er Berlin, s kojima je poslovno sarađivao, ali gubitak posla nije uspeo da nadoknadi.

"Darvin je izvanredna avio-kompanija sa iskusnim menadžmentom i osobljem. Širenje naše mreže, a time i optimizovanje troškova najbolja je kombinacija za oba prevoznika", rekao je nakon preuzimanje Arno Šuster, direktor Adrija ervejza, dodajući da će Darvinove letove prodavati pod imenom Darvin.

Uslovi i detalji kupoprodaje u skladu sa sporazumom stranaka uključenih u posao ostali su poverljivi, ali je Adrija u to vreme tvrdila da je Darvin u 2016. ostvario manju dobit i da ima pozitivnu prognozu za tekuću godinu.

Zbog nemogućnosti Adrija ervejza, Darvin erlajn je takođe upravljao određenim letovima iz Ljubljane, ali je švajcarska kompanija izgubila operativnu dozvolu zbog insolventnosti.

U utorak su tako s Brnika otkazani jutarnji letovi u Varšavu, Cirih i Moskvu. Adrija je s Darvinom imala ugovor o iznajmljivanju aviona sa posadom, za šta je imala i dozvolu Slovenačke agencije za civilno vazduhoplovstvo. Dozvola je istekla čim je švajcarska agencija povukla svoj sertifikat avio-kompaniji Darvin.

"Adriji ervejs nije dopušteno da obavlja vazdušne operacije s posadom Darvin erlajnsa u skladu sa zahtevima evropskog zakonodavstva", potvrdili su Delu u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo.

Hoće li Darvinovi avioni preći na Brnik i ojačati flotu Adrija ervejza? Prema objašnjenju Delovih sagovornika, koji žele da ostanu anonimni, postupci za realizaciju takve ideje trajali bi nekoliko meseci. Darvin ima deset propelerskih aviona tipa Saab i ATR koji nisu prisutni u Adrijinoj floti i trebaju da budu upisani u registar, a mora se za njih i osigurati tehničko održavanje.

Vazdušne posade takođe treba da pređu na Adrijine standarde i procedure.

Darvin je osnovan 2003. godine, prvi put je leteo 2004. godine, a Arapi su ga kupili 2013. godine i preimenovali u Etihad Regional. Nemački fond 4K je za Darvin, odnosno Adrija Svicerland, pronašao je poslovni model u saradnji sa slovenačkim prevoznikom Adrija ervejzom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: