ECB savetuje: Bankari, nađite alternativu bitkoinu

Banke bi trebalo što pre da uvedu mogućnost trenutnih novčanih transfera 24 sata dnevno.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 30.11.2017.

14:11

ECB savetuje: Bankari, nađite alternativu bitkoinu
(Foto: Thinkstock)

Sve to kako bi umanjile privlačnost digitalnih valuta poput bitkoina, poručio je visoki zvaničnik Evropske centralne banke.

Kriptovalute nude mogućnost trenutnih elektronskih transfera i proteklih meseci našle su se u fokusu rasprava finansijskih stručnjaka. Pojedine centralne banke čak razmatraju mogućnost uvođenja sopstvenih digitalnih valuta.

Bitkoin je ove nedelje premašio vrednost od 11.000 dolara i njegova vrednost od početka godine je više nego udeseterostručena, ali Yves Mersch, član ECB-ovog izvršnog odbora, umanjuje važnost digitalnih valuta.

Tvrdi da ipak komercijalne banke moraju da ponude alternativu.

"Banke moraju što pre da uvedu mogućnost trenutnih transfera i da osiguraju alternativni narativ pokrenutoj javnoj raspravi o navodnim inovacijama koje su doneli programi virtualnih valuta", kazao je Mersch na skupu u Rimu.

Tek retke maloprodajne kompanije prihvataju plaćanje digitalnim valutama koje ipak zadaju glavobolje centalnim bankama jer ugrožavaju njihovu kontrolu nad bankarskim sastavom i nad izdanjem novca. To znači da mogu takođe da potkopaju mere monetarne politike kojima centralne banke upravljaju inflacijom.

Upravo zato neke među njima, poput britanske Bank of England i švedskog Riksbanka, proučavaju prednosti eventualnog uvođenja sopstvenih digitalnih valuta.

Mersch napominje da i ECB namerava da eksperimentiše s izdanjem novca putem digitalnih tehnologija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: