Nafta duplo skuplja: Posledice ako nastave ovako

Predstavnici OPEK-a i partnerskih zemalja sastaju se u Beču gde će verovatno produžiti ograničenje proizvodnje koje je podiglo cenu na oko 60 dolara po barelu.

Svet

Izvor: Beta

Sreda, 29.11.2017.

15:58

Nafta duplo skuplja: Posledice ako nastave ovako
Foto: Thinkstock

Poslednji put cena nafte bila je na ovom nivou pre dve godine posle čega je zbog preplavljenosti tržišta pala na ispod 30 dolara bo barelu zbog čega su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i druge zemlje, među kojima i Rusija, dogovorile ograničenje proizvodnje.

OPEK će verovatno nastaviti tu strategiju, ali bi ona na duži rok mogla da ima negativne posledice, pošto se na tržište vraćaju američki proizvođači koji su smanjili proizvodnju kada su cene bile niske, navodi agencija Asošiejted pres.

Analitičari ocenjuju da je rast cena nafte od oktobra zasnovan na očekivanju da će OPEK opet produžiti ograničenja u proizvodnji, dok bi u suprotnom slučaju to iznenadilo mnoge i naglo oborilo cenu nafte.

Članice OPEK su ranije izbegavale ograničenja proizvodnje kako bi maksimirale svoje profite, ali strategija da preplave tržište i tako potisnu američke proizvođače iz uljnog škriljca, nije uspela. Prošle godine su promenile strategiju i udružile se s Rusijom i drugim velikim proizvođačima da ograniče snabdevanje.

Generalni sekretar OPEK-a Mohamad Sanusi Barkindo rekao je ove nedelje da je kartel postigao svoj cilj pošto su se njegove članice generalno pridržavale ograničenja.

"Uspeli smo ono za šta su pesimisti mislili da je nemoguće. Odluka koju smo doneli je bila istorijska", rekao je Barkindo ove nedelje na sastanku članica OPEK-a i partnerskih zemalja.

U međuvremenu su i američki proizvođači povećali proizvodnju za 15 odsto od prošle godine, na skoro 10 miliona barela dnevno, čime su SAD po ukupnoj proizvodnji iza Rusije i Saudijske Arabije. Međunarodna agencija za energiju očekuje da SAD postanu najveći izvoznik nafte do 2030. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: