Prevara sa dizelašima: Umesto u presu, šalju nama

Sve strožiji propisi o zaštiti životne sredine naterali su vozače u zapadnoj Evropi da se reešavaju starih automobila, posebno dizelaša.

Svet

Izvor: B92

Subota, 25.11.2017.

10:11

Prevara sa dizelašima: Umesto u presu, šalju nama
Foto: Epa/JULIAN STRATENSCHULTE

Svoj doprinos dali su i automobilski dileri, ali i države, uvođenjem premija pri kupovini novih automobila.

Svrha premije je stimulacija stanovništva da kupe novi automobil i reše se starog modela koji ne ispunjava poslednje standarde – Euro 5 i Euro 6.

Zamišljeno je da svaki stari automobil, koga vlasnik zameni novim, završi u presi. Međutim, istraživanje novinara nemačkog Auto Bilda pokazalo je da malo automobila bude stvarno uništeno.

Novinari su došli do saznanja da najveći broj "smrdljivih dizelaša" samo nastavlja život u istočnoj Evropi.

Od jednog insajdera Auto Bild je dobio informaciju da radnici na reciklaži starih dizelaša od trgovaca polovnjacima dobiju oko 200 evra po automobilu.

Zarada dilera je mnogo veća jer potpuno funkcionalne i dobro opremljene automobile prodaju u istočnoj Evropi za najmanje 2.000 evra. Auto Bild navodi da se u istočnoj Evropi traže dizelaši s normom Euro 3 ili Euro 4, posebno automobili marki Folksvagen, Mercedes i Audi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: