Ne daju keš, u svako doba bar 100 EUR u novčaniku

Gotovina je i dalje dominantna u platnom prometu u evrozoni, iako se veliki broj zapadnih ekonomija ubrzano okreće ka elektronskom plaćanju.

Svet

Izvor: B92

Petak, 24.11.2017.

13:29

Ne daju keš, u svako doba bar 100 EUR u novčaniku
Foto: Thinkstock

To su pokazali rezultati ankete Evropske centralne banke (ECB).

Evrozona je, među vodećim zapadnim ekonomijama, jedna od najsporijih kada je reč o odustajanju od gotovine, u čemu zaostaje za SAD, Britanijom, Australijom i Kanadom, navodi se u istraživanju, a prenosi agencija Rojters.

Oko 79 odsto transakcija na POS terminalima je prošle godine obavljeno u gotovini, dok ta stopa u Nemačkoj, najvećoj evropskoj ekonomiji, iznosi 80 odsto.

Holandija i Estonija su, unutar evrozone, koristile najmanje gotovine u prošloj godini, budući da je manje od polovine transakcija realizovano u kešu.

Gotovina je toliko važna u evrozoni da prosečan građanin uvek sa sobom nosi 65 evra u novčaniku, pri čemu Nemci imaju više od 100 evra u novčaniku u svakom trenutku.

Kada je reč o Švedskoj, koja nije članica evrozone, gotovina se u toj zemlji koristi u samo 15 odsto transakcija, a cirkulacija gotovine je već godinama u padu.

ECB, međutim, ističe da bi beskontaktna plaćanja mogla da povećaju obim elektronskih transakcija u budućnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: