Maltretirali stažiste da po 11h sklapaju ajfon X

Svetski mediji opet počeli da pišu loše o Foksonu, Eplovom dobavljaču koji se, zbog optužbi da izrabljuju svoje radnike, već više puta našao u centru pažnje.

Svet

Izvor: B92

Petak, 24.11.2017.

12:19

Maltretirali stažiste da po 11h sklapaju ajfon X
Foto: Epa/Javier Lizon

FT je objavio priče šestorice učenika koji su im rekli da su za vreme stažiranja u kompaniji znali da rade i po jedanaest sati, sastavljajući novi Eplovov ajfon X, što je suprotno kineskom zakonu o radu.

Iz Foksona sada tvrde kako će u svojim farbikama, u kojima se sastavljaju tehnološki proizvodi za neke od najvećih svetskih brandova, prestati da iskorišćavaju stažiste.

Prema pisanju FT, u Foksonovim farbikama radilo je 3.000 takvih stažista. Učenici su imali između 17 i 19 godina i rekli su kako su u ovoj kompaniji morali da stažiraju kako bi završili obrazovanje. Iz Foksona su sada rekli BBC-u da su prestali sa prekovremenim radom stažista, ali kažu da su učenici samo mali deo radne snage u njihovim farbikama.

Epl je BBC rekao da su “posvećeni tome da osiguraju da svi u Eplovim dobavljačkom lancu radnike tretiraju sa poštovanjem”.

“Znamo da taj posao nikada nije gotov i radićemo sve što možemo da ostvarimo pozitivan učinak i zaštitimo radnike”, kažu iz Epla.

Ovo je dosta neprijatna priča za Epl, posebno zato što je u i ranije bilo krize zbog postupaka nekih njihovih dobavljača. Kompanija je u prošlosti, nakon otkrića Sky Newsa, morala da zamoli kinesku rudarsku kompaniju Huayou da prestane da zloupotrebljavaju decu u radu.

Foson je pre sedam godina imao slične probleme. Više njihovih radila je izvršilo samoubistvo tako što bi se bacili sa zgrade nakon što su radili satima.

U Foksonu su tada između zgrada postavili mreže koje bi uhvatile one koji bi pokušali da se bace.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

13 h

Podeli: