Neka se pomeri FB, kineski div preuzima

Kineski tehnološki div Tencent dostigao je tržišnu vrednost od 531 milijarde dolara, čime je nadmašio globalno popularni Fejsbuk.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 23.11.2017.

09:41

Neka se pomeri FB, kineski div preuzima
Foto: Thinkstock

Kompanija je slabije poznata izvan Kine, ali na domaćem tržištu najprepoznatljivija je po aplikaciji za besplatne pozive i slanje multimedijalnog sadržaja WeChat, koja takođe beleži značajan rast kao platforma za plaćanje.

Deonice kompanije izlistane na berzi u Hong Kongu ove godine udvostručile su svoju vrednost, a zarade od njih redovno nadmašuju očekivanja.

Tencent je uložio i značajna sredstva u indijsku platformu za usluge prevoza Ola, koja je prošlog meseca objavila da je prikupila ukupno 1,1 milijardu dolara svežeg kapitala za širenje poslovanja. Osim Tencenta, od značajnijih ulagača spominje se i japanska banka Softbank.

Predsednik uprave kineskog Tencenta Martin Lau tom prilikom kazao je da će ulaganjem u Olu njegova kompanija postati deo brzorastućeg sektora usluga naručivanja prevoza u Indiji.

S vrednošću od 531 milijardu dolara Tencent je trenutno jedna od pet najvrednijih kompanija na globalnom nivou. Nadmašuje, na primer, Fejsbuk, čija se vrednost procenjuje na 519 milijardi dolara. No, to je i dalje značajno manje od vodećeg Epla, čija vrednost iznosi 873 milijarde dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: