Mega inovacija: Mask donosi struju za 30.000 kuća

Kompanija Tesla završila je instaliranje najveće litijum-jonske baterije u svetu i uključiće je u narednim danima.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 23.11.2017.

09:26

Mega inovacija: Mask donosi struju za 30.000 kuća
Foto: Thinkstock

Baterija od 100 megavata u Južnoj Australiji dizajnirana je da obezbedi bezbednost državnoj elektroenergetskoj mreži. Ona će skladištiti dovoljno energije za napajanje 30.000 domova oko sat vremena.

Prvi čovek Tesle Elon Mask je rekao da će baterija biti besplatna ako ne bude instalirana u roku od 100 dana od potpisivanja ugovora za projekat.

Čini se da će kompanija ispuniti krajnji rok, 1. decembar, za instaliranje armaturne ploče koja će biti povezana sa farmom vetroelektrana koje koristi francuska kompanija za obnovljive izvore energije Neoen.

Mask je prvobitno ponudio na Tviteru da reši problem nakon što je Južna Australija u februaru pretrpela seriju "pada opterećenja" u februaru, kao i kolapsa iz septembra 2016. godine, koja je ostavila 1,7 miliona ljudi bez struje.

Pad opterećenja se dešava kada potražnja prevazilazi snabdevanje, i tada australijski energetski operater naređuje elektroenergetskim kompanijama da isključe električnu energiju potrošačima radi zaštite mreža.

Država će imati pravo da koristi celokupan kapacitet baterije u cilju izbegavanja pada opterećenja.

Projekat je deo šireg paketa projekata čiji je cilj obezbeđivanje isporuke energije u državi, koja je u velikoj meri zavisna od obnovljive energije.

Iako će biti podvrgnuta početnoj fazi testiranja, baterija će obezbediti "sistemsku sigurnost” čim se uključi.

"Najveća svetska litijum-jonska baterija biće važan deo našeg energetskog sistema i šalje najjasnije poruku da će Južna Australija biti lider u sektoru obnovljive energije sa skladištem baterija", rekao je državni premijer Jai Vederil.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: