Tojota šokirala radnike u SAD: Znate, u Japanu...

Tojota je šokirala svoje radnike u pogonu u američkoj državi Kentaki upozorenjem da je model Camry jeftinije praviti u Japanu.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 21.11.2017.

19:47

Tojota šokirala radnike u SAD: Znate, u Japanu...
Foto: Epa/CHRISTOPHER JUE

Kako je prvo preneo Blumberg, zaposlenima u tom pogonu rečeno je da će Tojota biti primorana da preseli fabriku.

Kasnije, direktor je pokušao da ublaži situaciju video porukom, ali izgleda ne baš uspešno.

Blumber prenosi da je radnicima koji rade na jednom od Tojotinih najprodavanijih modela, saopšteno da taj pogon mora da smanji troškove, ali nisu bili baš rečiti ni kada je reč o budućnosti.

Rečeno im je da taj model može da se napravi i u Japanu pa da se onda šalje za SAD i da se proda skuplje nego što se prodaje automobil napravljen u toj farbici.

Tojota sporni model takođe pravi u Japanu, u fabrici Tsutsumi, koja je i bila prva fabrika kompanije odakle se širila proizvodnja u svetu.

"Ne radim ovo da vas uplašim, već da povećam vašu svest o trenutnom riziku sa kojim se suočavamo“, rekao je Vil Džejms, koji je upravljao ovom farbikom više od sedam godina, u video poruci radnicima.

Prema njegovim rečima, Tojota ne planira da zatvori fabriku, već da nastavi da ulaže u pogon u naredne tri decenije, ali:

"Ali pod pretpostavkom da možemo da napravimo veliki napredak u smanjenju troškova i efikasnosti, kao što smo uspeli na polju kvaliteta i bezbednosti“, rekao je.

Tojota trenutno radi na razvoju autonomne vožnje i veštačke inteligencije, i uopšte načinima koji bi mogli da transformišu auto-industriju, što može biti opravdanje rezanju troškova u drugim segmentima.

Politički pritisak

Ova Džejmsova poruka takođe pokazuje da Tojota pokušava da smanji troškove u politčki osetljivom vremenu.

Tramp je, podsetimo, zapretio tom proizvođaču automobila višim carinama zbog nove fabrike u Meksiku.

Stručnjaci upozoravaju da se Tojota može susreti sa udarom sindikata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

15 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: